Costa Blanca și frumusețea ei. Lucruri de știut

31 10, 2023

Costa Blanca, sau Coasta Albă, este una dintre cele mai populare destinații turistice din Spania. Regiunea se întinde pe 200 km de-a lungul coastei mediteraneene prin provincia Alicante, întinzându-se de la Gandia până la Torrevieja.

Vizitatorii din Costa Blanca sunt răsfățati la alegere, pentru că destinațiile sunt variate și diverse. Costa Blanca are o stațiune pentru fiecare gust. De la cele mai animate și cosmopolite stațiuni, cum ar fi Alicante sau Benidorm, până la cele care încă își păstrează aerul rural lângă mare, precum Moraira.


Istorie

Costa Blanca are o istorie celebrată și bogată și există multe situri interesante în întreaga regiune, care au scos la lumină dovezi care datează regiunea din epoca neolitică.

Regiunea a fost, de asemenea, o importantă strategică pentru mulți coloniști, inclusiv pentru fenicieni, greci, romani, vizigoți, cartaginezi și mauri. Cu fiecare civilizație trăind o marcă a identității sale pe pământ. Probabil cea mai evidentă este influența ocupațiilor romane și maure, care sunt prezente și astăzi în satele, monumentele și atracțiile culturale din Costa Blanca.


Mediul natural

Spre nord, o perdea de munți merge paralelă cu marea, coborând uneori formând stânci; spre sud, o câmpie vastă de petice de nisip, palmieri și depozite de sare alcătuiesc fundalul plajelor.

De la văile, care sunt acoperite cu livezi în trepte și își păstrează viu trecutul maur, până la palmierii de inconfundabil origine africană, orizonturile Costa Blanca oferă cele mai variate atracții.

Câmpurile de migdali, viile, livezile și palmierii magnifici, care formează vegetație subliniind natura orientală a peisajului.

În cadrul stâncilor există peșteri naturale, care pot fi vizitate folosind scări precare; pesterile sunt cunoscute, din cauza conditiilor lor periculoase, ca pesqueras de la muerte (zonele de pescuit al mortii).

Îndreptându-se spre interiorul acestei regiuni, călătorul va găsi, printre podgorii și câmpuri, câteva exemple frumoase de riu-rau, un tip popular de locuință precedat de un front cu arcade care a inspirat multe dintre vilele care au fost construite mai recent.


Orașe și sate din Costa Blanca

Denia este un oraș cosmopolit încântător situat de-a lungul coastei mediteraneene, unde soarele strălucește aproape tot anul. Clima sa cu temperaturi blânde și cei 20 km de plaje cu nisip și golfuri stâncoase fac din Denia un loc ideal pentru vacanță.

Benisa este situată spre capătul de nord al Costa Blanca, chiar lângă Autostrada A-7; călătoria către și de la aeroportul din Alicante durează puțin peste o oră. Întinderea de coastă dintre Calpe și Maraira găzduiește o serie de golfuri liniștite și relaxante. Peisajul este magnific; stânci spectaculoase care contrastează cu fundalul muntelui înalt.

Javea este un oraș mic, istoric, fără clădiri înalte, care oferă o atmosferă relaxantă de vacanță. Localnicii sunt prietenoși și amabili. Marea Mediterană curată, caldă și albastră înconjoară plajele și golfurile frumoase pe care Javea le are de oferit.

Moraira este un mic oraș de coastă situat în frumosul vârf muntos de nord-est al Costei Blanca. Stațiunea este amplasată convenabil între aeroporturile din Alicante și Valencia (la aproximativ 90 km de fiecare). Regiunea înconjurătoare are o atmosferă liniștită și relaxantă, cu peisaje frumoase și nealterate și multe sate mici de explorat.

În inima Costei Blanca, în regiunea Valencia se află vechiul sat de pescari Calpe. Acum transformat într-un magnet turistic, orașul se află într-o locație ideală, ușor de accesat de autostrada A7 și de N332 care merge de la Valencia la Alicante; la aproximativ o oră cu mașina de la aeroportul din Alicante.

În centrul regiunii La Marina Baixa, se află populara stațiune spaniolă Benidorm, una dintre principalele destinații turistice de-a lungul Costei Blanca. Plajele sale excelente, varietatea mare de locuri de cazare, restaurante și multe activități recreative înseamnă că este un succes printre turiștii din toată Spania și Europa de Nord.

Alicante este situat central pe coasta mediteraneană a Spaniei. Aerul orașului este pătruns de parfumurile mării; într-adevăr, orașul a fost un important port maritim timp de multe secole. Nimic nu este la fel de plăcut ca să te plimbi pe promenada de pe chei mărginită de patru rânduri de palmieri, cu marmură în roșu Alicante, crem și negru, imitand valurile Mediteranei.

Torrevieja este situat pe Costa Blanca, la aproximativ 40 de minute sud de aeroportul Alicante. Nu este o stațiune în sensul pachetului de vacanță, există doar câteva hoteluri, iar zona este foarte iubită de spaniolii care se adună aici în lunile de vară pentru vacanțele lor. Orașul este înconjurat de urbanizări excelente, toate cu piscine și grădini frumoase, iar întreaga zonă se bucură de plaje fabuloase cu nisip fin și ape cristaline.

Santa Pola este situată pe Costa Blanca, la aproximativ 20 de minute de mers cu mașina la sud de aeroportul Alicante. Un mic port de pescuit, Santa Pola este renumit pentru varietatea sa de peisaje, de la priveliștile munților îndepărtați până la dunele sălbatice de nisip.

Orașul Guardamar, cu o populație de puțin peste 11.000 de locuitori, a jucat istoric rolul de gardian al râului Segura. Poziția strategică a lui Guardamar pe un deal deasupra Vega Baja a făcut din aceasta o așezare ideală pentru diferitele culturi care au locuit in această parte a Spaniei de-a lungul secolelor.

Orihuela este capitala regiunii cu același nume; zona administrativă se întinde spre interior de la coastă și acoperă o serie de orașe și sate mai mici, precum și trei terenuri de golf, două porturi de agrement, plajele de la La Zenia și Dehesa de Campoamor și o cantitate considerabilă de teren agricol.


Climat

Costa Blanca are o climă mediteraneană, cu ierni blânde, relativ ploioase și veri calde și însorite. Datorită expunerii sale spre sud-est, Costa Blanca are un microclimat blând și însorit.

Temperatura medie zilnică variază de la aproximativ 12 °C (53,5 °F) în ianuarie și februarie până la aproximativ 26 °C (79 °F) în iulie și august. Chiar și în mijlocul iernii, există multe zile însorite, cu temperaturi în timpul zilei care ating sau depășesc 20 °C (68 °F). Iarna, zilele foarte reci sunt rare, dar în perioadele mai reci, temperatura minimă poate scădea până la aproximativ îngheț; în practică, nu ninge niciodată. Cele mai reci înregistrări sunt în jur de -4 °C (25 °F).

Vara, este căldură însuflețită, deși este în general suportabilă, și din cauza brizei mării, totuși, pot exista perioade de căldură intensă, în care temperatura poate ajunge până la 38/40 °C (100/104 °F) .

Precipitațiile în Costa Blanca sunt rare, deoarece sunt chiar mai mici de 300 de milimetri (12 inchi) pe an și urmează modelul mediteranean, de fapt, majoritatea au loc din septembrie până în martie, în timp ce vara aproape că nu plouă niciodată.

Zilele ploioase sunt deosebit de rare, dar când plouă, poate ploua foarte mult, iar ploile pot fi uneori intense și concentrate în timp, provocând inundații. Din cauza deficitului de precipitații, peisajul este arid.


Activități
De-a lungul hărții Costa Blanca veți găsi plaje, muzee, monumente, centre urbane vechi, parcuri naturale; Costa Blanca și toate orașele din interiorul provinciei Alicante au o mulțime de locuri care vă vor surprinde prin frumusețea lor. Marea și munții sunt o combinație perfectă pentru o vacanță în familie.
Dar Costa Blanca nu se arată doar cu plajele sale minunate. În majoritatea satelor sale, vă puteți bucura de celebrarea piețelor stradale unde vizitatorii pot găsi tot felul de articole. În fiecare zi a săptămânii există o piață într-un oraș din apropiere care permite turistului să se bucure de a cumpăra sau doar de a se plimba pentru a vedea produsele de vânzare.
Și dacă ceva se poate spune despre această zonă sunt „fiestas” lor unice. Majoritatea orașelor sale celebrează „Maurii și Creștinii”, unele dintre ele considerate de interes regional și național.
Nu putem uita Procesiunile din Săptămâna Mare. Pe toată coasta, frații poartă cele mai bune haine pentru a-și duce sfinții, așezați pe tronuri spectaculoase.
În afară de aceasta, veți putea găsi multe activități distractive de făcut, cum ar fi stațiuni de golf, activități pe mare și multe centre comerciale în jur.


Bucătărie

Principala caracteristică a bucătăriei zonei, la fel ca pe restul coastei de est a Spaniei, este orezul. Rețineți că aceasta este o regiune de cultivare a legumelor, motiv pentru care leguminoasele și legumele sunt, de asemenea, responsabile pentru unele dintre mâncărurile cheie care compun mâncărurile tradiționale din Alicante.

O călătorie pe Costa Blanca te duce către o destinație culinară cu peste 300 de preparate locale din orez. Există atât de multe feluri de mâncare din orez din care să alegi: ciorbă, uscată sau lipicioasă, cu legume, pește, fructe de mare, din carne. 

Nu putem vorbi despre mâncărurile tradiționale din Alicante fără a menționa pestii și fructele de mare magnifice care se găsesc în piețele angro și publice din provincie. Tot aici puteți găsi specii la fel de suculente și caracteristice precum creveții roșii mediteraneeni, raci și langosti, calmari si scoici. Multe dintre ele sunt ingredientele de bază ale mâncărurilor suculente de orez de pe coasta de est.