Ce este Steagul Albastru?

10 11, 2023

Într-o propoziție, Steagul Albastru înseamnă calitate. Este un premiu acordat plajelor care indeplinesc o serie de criterii de calitate, siguranță, igienă, furnizarea de servicii și grijă pentru mediu. Ele pot fi acordate și porturilor și chiar bărcilor, acestea din urmă din 2016.

Spania este liderul celor 49 de țări care folosesc acest sistem pentru a măsura calitatea plajelor din 1987. Are un total de 696 de steaguri albastre, dintre care 68 corespund pentru Alicante.


Ce alte steaguri pot găsi pe plaja spaniolă?

Pe lângă Steagul Albastru, pe plaja spaniolă există mai multe tipuri de steaguri de luat în considerare.

Cele mai comune steaguri sunt cele care indică starea plajei; culoarea verde înseamnă că baia este permisă, culoarea galbenă înseamnă că trebuie să fii atent, iar culoarea roșie înseamnă că scăldatul este interzis. Aceste notificări trebuie urmate la literă; oricât de liniştită ar părea marea, mai ales în estul Spaniei, există întotdeauna pericolul surfului mării, care nu este vizibil cu ochiul liber, dar poate fi foarte periculos.

În plus, există un steag negru, care indică faptul că o plajă a fost închisă din cauza stării proaste a mării și a nisipului și prezintă un pericol pentru sănătate.
Există și steagul care indică prezența meduzelor, inconfundabil întrucât poartă o poză cu meduze pe fond alb. Dacă sunt prea multe meduze (mai mult de 20 de înțepături pe oră), acest steag va deveni roșu.
Un steag cu pătrate alb-negru înseamnă că acea zonă a plajei este o zonă de surf și, prin urmare, este interzisă. Pe de altă parte, un steag galben cu un punct negru înseamnă că bărcile și plăcile de surf sunt interzise.
Un steag alb și albastru înseamnă că există o imersiune în curs și, prin urmare, că plaja în cauză este o zonă de scufundări.
În cele din urmă, un fanion este folosit pentru a indica vânturile puternice și recomandă să nu folosiți gonflabile.

Ce plaje din Torrevieja au Steagul Albastru?
Torrevieja a fost premiat cu șase Steaguri Albastre anul trecut, fiind al doilea municipiu din Alicante cu mai multe Steaguri Albastre, chiar după Orihuela.
Plajele premiate au fost:
• Playa del Cura
• Playa de La Mata
• Playa Cala de Cabo Cervera
• Playa Cala de las Piteras
• Playa El Salaret
• Playa de Poniente